Inhoud
Stel gerust uw vraag aan een van onze experts. Heeft u al een testament, dan is het belangrijk om bij uw notaris advies in te winnen of dit testament ook in het buitenland geldig is. Voor gezinnen wordt vaak in een langstlevende testament een regeling opgenomen. Heeft u geen testament maar wel een huis in het buitenland, dan gelden de wettelijke verdelingen.
Bijvoorbeeld: de langstlevende partner is niet tegen de aanspraken van de kinderen beschermd en zo kunnen de kinderen direct hun deel van het huis in het buitenland opeisen. Als u een huis heeft gekocht in het buitenland moet u ook rekening houden met erfbelasting, ook wel het successierecht genoemd. Dit is een belasting over de waarde van uw nalatenschap: uw woning in het buitenland.
Zowel in Nederland als het betreffende land waar uw huis staat. Nederland heeft met verschillende landen verdragen gesloten dat in zo’n geval vermindering van erfbelasting kan worden bereikt. In sommige gevallen wordt toch een stukje dubbele belasting gevraagd. Er zijn ook verschillende landen waarmee Nederland geen verdrag heeft. Voor deze situaties geldt het Nederlandse besluit ter voorkoming van dubbele belasting.
Zoek samen met uw notaris naar een duurzaam juridische en fiscaal optimale oplossing voor uw droomhuis in het buitenland - Tweede woning in het buitenland: fiscaliteit. Schroom niet en neem contact op met één van onze deskundigen.
door Niels Saelensgepubliceerd op maandag 02 mei 2022 om 09:10 • 3 min lezen Het is opnieuw tijd om je belastingaangifte in te vullen (Waar moet ik op letten bij het kopen van een huis op Curaçao). Zoals ieder jaar zitten er enkele nieuwigheden in die aangifte. De opvallendste aanpassing is de manier waarop de belasting op een tweede woning in het buitenland wordt berekend.
Binnenlands vastgoed werd belast op basis van het kadastraal inkomen (KI) en voor het buitenlands vastgoed werd er gekeken naar de actuele huurwaarde. Om die discriminatie weg te werken wordt buitenlands vastgoed voortaan op basis van het KI belast. “Om het KI in het buitenland te bepalen, werkt de FOD Financiën op basis van een vragenlijst.
Dat komt volgens hem omdat de fiscus voor de bepaling van het KI in eigen land kan kijken naar bepaalde referentiepunten. “De fiscus beschikt echter niet over die referentiepunten in het buitenland. Wat maakt dat er bij buitenlands onroerend goed bijna uitsluitend naar de verkoopwaarde gekeken wordt”, verduidelijkt hij. “Steekproeven tonen aan dat hierdoor een tweede verblijf aan de Belgische kust met verkoopwaarde van 500.
000 euro.” “We hebben zelfs een voorbeeld van bijna 2000 euro”, voegt hij eraan toe. “Door dit verschil in berekeningswijze wordt buitenlands onroerend goed alsnog anders belast dan het onroerend goed in België…. Waardoor de aangepaste regeling nog steeds discriminerend kan zijn.” Van Looveren merkt ook op dat niet iedereen akkoord gaat met het KI dat de fiscus heeft vastgesteld.
Hierbij motiveer je waarom je niet akkoord gaat en doe je een tegenvoorstel. De toegewezen ambtenaar zal vervolgens met je in onderhandeling gaan”, verduidelijkt ze. Dat legt dan weer een ander pijnpunt bloot: kan de fiscus in zo’n geval het onroerend goed in het buitenland bezoeken? En wat met de neutrale expert die iemand kan aanstellen wanneer hij of zij niet akkoord gaat met het voorgestelde KI? “Het is meer dan duidelijk dat ons land er nog niet volledig is in geslaagd om tegemoet te komen aan de Europese eisen, aangezien er nog steeds significante verschillen in aanpak en resultaat zijn.
Indien je een huis in het buitenland wilt kopen krijg je met andere (juridische) regels te maken dan die in Nederland gelden. Ook al is dat huis in de EU gelegen, dan nog zijn die regels anders. Soms lijken de termen op de ook in Nederland gehanteerde termen. De gevolgen kunnen geheel anders zijn.
In de meeste landen is het ook zo dat deze een veel minder actieve rol heeft dan in Nederland. Dat kan betekenen dat hij niet controleert of de verkoper wel eigenaar is. Maar ook dat hij de geldstromen niet begeleidt - De fiscale gevolgen van een tweede woning in het buitenland. Zo kunnen er nog meer zaken zijn. Om die reden is het van belang om je in het desbetreffende land door een expert te laten adviseren, zowel bij de verkoop als bij de aankoop.
Hoewel de overdracht van de woning in het buitenland niet bij een Nederlandse notaris plaats vindt, zijn er ook zaken die je wel bij ons kunt regelen - Huis kopen Portugal. Wie erft bijvoorbeeld het huis in het buitenland indien je komt te overlijden? Is het Nederlandse testament geldig? En wat als je geen testament hebt, zijn dan de regels van het Nederlandse erfrecht ook van toepassing op de woning in het buitenland? Elk land heeft zijn eigen regels van erfrecht.
Sommige landen erkennen een rechtskeuze, weer anderen accepteren de bepalingen in een Nederlands testament niet. Het kan ook zijn dat je in dat andere land een testament moet maken om de zaken ten aanzien van de woning in dat andere land vast te leggen. Ook kunnen erfgenamen te maken krijgen met buitenlandse erfbelasting.
Het is dan wel heel erg afhankelijk hoe de eigendom in het andere land is vormgegeven en hoe de aankoop gefinancierd is. Een goed testament kan veel problemen voorkomen. Een tweede woning in het buitenland moet in Nederland aangeven worden voor de inkomstenbelasting in BOX III. In de meeste gevallen wordt er vervolgens niet geheven (Heb je onroerend goed in het buitenland?).
Voor meer informatie over de aankoop van een woning in bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of Italië, kunt u contact opnemen. Wij helpen u graag. Huis kopen Duitsland.
Er staan bijvoorbeeld vaak panden te koop waar nog schulden aan kleven. Wat is emigreren?. Die wil je niet! Een betrouwbare makelaar of projectontwikkelaar is dus ontzettend belangrijk. In het allerbeste geval zoek je een advocaat die zowel Nederlands als de taal van het land van jouw vakantiewoning spreekt. Zo achterhaal je of alle documenten in orde zijn en plaats je je handtekening niet onder een akte die je maar voor de helft begrijpt.
De verkoopprijs van een pand is natuurlijk nooit de totaalprijs die je moet betalen. Er komen in elk land nog heel wat extra kosten bij. Denk maar aan het juridisch advies dat je inwint, de notariskosten, de registratierechten, zegelrecht, enzovoort. Wie investeert in vastgoed in Spanje moet bijvoorbeeld rekening houden met zo’n 12 tot 15 procent extra kosten.
In elk land moet je ook belastingen op onroerend goed betalen. Maar de tarieven zijn uiteraard niet overal hetzelfde. Win dus ook hier vooraf inlichtingen in. Huis in het buitenland : hoe zit het met de belastingen. Wil je het pand bovendien verhuren? Weet dan dat je ook op die inkomsten belastingen moet betalen. België heeft met meer dan 90 landen een zogenoemd dubbelbelastingverdrag afgesloten.
Om de belastingen te bepalen, wordt rekening gehouden met de huurwaarde. De meest interessante landen op vlak van fiscaliteit geven we je ook graag mee: dat zijn Malta, Cyprus, Costa Rica en Kroatië. Verkoop je je pand achteraf met winst? Dan betaal je meerwaardebelasting in het land waar je woning ligt.
Meer van Kleine lening aanvragen
Inhoud
Nieuwe Artikelen
Huurwoning, Eigen Vermogen, Woning Buitenland Kopen?
Verhuurt U In Het Buitenland? Let Op De Aangifte
Een Woning In Het Buitenland?
Categorieen
Navigation
Latest Posts
Huurwoning, Eigen Vermogen, Woning Buitenland Kopen?
Verhuurt U In Het Buitenland? Let Op De Aangifte
Een Woning In Het Buitenland?